pátek 13. prosince 2013

Pár postřehů ke klávesám Roland BK-5

Nebudu tady opakovat fakta, která si můžete přečíst jinde, dobrá recenze BK-5 je na webu časopisu Muzikus. Spíš mi půjde o věci, které se nezmiňují, nebo o subjektivní názor na některé stránky tohoto nástroje tak, jak jsem jej za 10 dní občasných průzkumů poznal.

Příjemné je, že český návod už není jen slabým odvarem originálu, ale má totožnou grafickou úpravu a nic v něm proti originálu nechybí. Zarazilo mě ale, že ačkoli jsem nástroj kupoval v prosinci 2013, byla v něm obstarožní verze OS, která postrádala některé funkce, které byly přidány updaty a o nichž se zmiňuje na webu dostupná dokumentace v angličtině. Naštěstí je aktualizační režim nástroje přiměřeně blbuvzdorný, takže i když jsem napoprvé rozbalil na flashku víc, než jsem měl, nedošlo k žádné újmě a aktualizaci jsem nakonec zvládl.

To, že si musím přizpůsobit parametry displeje, protože na něj mžourám jinak než lidi se zdravýma očima, beru jako samozřejmost. Výhodou tohoto nástroje je z mého pohledu velmi hrubé rozlišení, které mi umožňuje vše si přečíst, i když na použitý font jsem si musel chvilku zvykat. Aspoň to nemůže být příliš mrňavé.

Zatímco Yamaha u nástrojů vyšších než entry level naprosto upustila od číselné klávesnice, Roland tento režim nabízí i u modelů střední třídy a BK-5 není výjimkou. Jen mě překvapilo, že funguje jenom pro údaje, jež se zobrazují ve formě uspořádaného seznamu (zvuky, styly, performance), u tempa, kde bych to velmi, velmi uvítal, to ale nejde.

Mile mne překvapily doprovodné styly. Ačkoli postrádají "wow efekt", tak typický pro Yamaha nástroje, jsou naprogramovány velmi dobře a díky své generičnosti jsou univerzálně použitelné, aniž by hráče táhly ke konkrétním skladbám - a to je velká výhoda. Kde to ale Rolandi podělali, je u rytmů, jež mají 6/8 takt - takové rytmy jsou ve své podstatě triolové, jenže tempo i u těchto rytmů má čgvrťovou notu jen na dvě osminy, takže takové styly jsou efektivně o třetinu pomalejší, než udává označení tempa. Zkusím se poohlédnout po utilitě, která takové styly převede do dvoudobého taktu - feeling zůstane stejný, ale tempo bude tak, jak má být.

Zvuky odpovídají cenové relaci nástroje, akustické zvuky jsou poněkud "hovězí" až syrové. Naštěstí je přítomná možnost je v rámci GM2 standardu editovat a výsledek si uložit do performance, případně primární zvuk ještě obalit vhodným efektem ze široké nabídky. Syntetické zvuky mi ale znějí moc pěkně. Můj pohled na zvuky je samozřejmě subjektivní a rozhodně jsem ještě nestihl objevit všechny jejich půvaby a aplikace.

Nástroj má USB konektor pro propojení s PC, přes který ale jdou jenom MIDI data, nelze jej tedy použít ke vzdálené správě nástroje mimo MIDI možnosti. Daleko zajímavější je přední USB konektor, do kterého přijde buď fleška nebo jiný externí disk (bohužel jenom FAT32, NTFS ne), tak wifi adaptér, přes který se může nástroj domlouvat s "jablíčkovým" světem, Android ostrouhal, nejsou pro něj appky. Tam jsou možnosti širší, pro iPad existují aplikace na prohledávání zvuků a stylů a na nahrávání digitálního audia z nástroje.

Fleška není v případě BK-5 jenom do počtu, bez ní nelze využít některé pokročilejší schopnosti nástroje. Bez flešky například nejsou k dispozici žádné uživatelské performance, ty se totiž ukládají výhradně na ní. Na flešku se taky dá pořídit záznam hry na nástroj ve formě digitálního audia (wav). Nástroj taky umí z flešky přehrávat mp3, wav a midi soubory. Midi songy je možné v nástroji "učesta" - nastavit jim nástroje tak, aby se využily zvuky mimo GM2 standard. Nástroj taky umožňuje tvorbu nových stylů, které taky přijdou na flešku.

V souvislosti s nahráváním mě nepříjemně překvapilo, že midi nahrávky lze pořídit jenom do externího softwaru, ať už na počítači nabo iZařízení. Ačkoli jsou kvůli tvorbě stylů potřebné utility a softwarové nástroje k dispozici, nebyla tato možnost do nástroje začleněna. Vzhledem k tomu, že jsem doposud nenašel midi software pro PC, který by mi vyhovoval, je to pro mě docela smutný fakt.

A když už jsme u těch vad na kráse, ještě jedna drobná, ale dost podstatná věc. Z Yamah jsem zvyklý, že když pustím doprovod, tempo se nemění. To samozřejmě BK-5 taky umí, ale není to výchozí hodnota příslušné předvolby. A teď to přijde - změněnou hodnotu této předvolby NELZE nikam uložit - ani do performance, ani do globálních nastavení, která se obnoví po zapnutí nástroje. Za tohle bych zodpovědnou osobu u Roladnů nejradši pověsil za koule do průvanu. Jasně, jde to obejít zamčením tempa, ale když už v nástroji příslušná předvolba existuje, proč do prkýnka nejde uložit???

A třešnička na dort - BK-5 je první elektronický nástroj, který umí používat české znaky (a azbuku) k pojmenování ukládaných položek. Sice jsem objevil drobnou chybku v zobrazování některých znaků v některých fontech, ale to není nic, co by nevyřešil další update OS - pokud ovšem zjistím, kam posílat bugreporty.

Tolik mé postřehy, které se týkají věcí, které mě zaujaly jak v pozitivním, tak negativním smyslu.